Agenda

We houden je graag op de hoogte

Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe publicaties of evenementen van Molen & Molen? Meld je dan aan voor onze Previewservice.

9 juni gratis webinar: Zet het op een bierviltje

BPUG-webinar ter gelegenheid van de verschijining van het boek 'Zet het op een bierviltje. Verandering vraagt om eenvoud' van Michiel van der Molen.

Het webinar 'Zet het op een bierviltje' wordt georganiseerd door BPUG op 9 juni van 16:00 tot 17:00. Deelname is gratis. Je kunt inschrijven tot en met maandag 8 juni. Meer informatie en aanmelden.

Projectmanagement in de zorg

Over agile werken in "verdraaide organisaties"

29 mei 2018 hield Michiel van der Molen een key-note op het congres "Projectmanagement in de zorg". Na afloop werd hij geïnterviewd voor het tijdschrift Projectie. Over de noodzaak professionals meer vertrouwen te geven in het spanningsveld tussen zorgverzekeraars, directies en cliënten. En waarom dat juist in de zorg zo'n grote uitdaging is. Download het interview (geplaatst 25 oktober 2018)

Projectmanagement is een vak – of toch niet?

Key-note van Michiel van der Molen op congres ‘Projectmanagement in de zorg’

Projectmatig werken op een hoger plan brengen is niet alleen iets voor projectmanagers, maar een uitdaging voor de hele organisatie. Wat zijn do’s & don’ts? En wat is er ‘anders’ aan projectmanagement in de zorg? Welke aanpak past daarbij en welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Michiel opent hiermee het congres Projectmanagement in de zorg op 29 mei 2018 in Rotterdam. Meer informatie (geplaatst 24 april 2018)

Batenmanagement bij ICT-projecten in het onderwijs en de zorg

Lezing van Michiel van der Molen voor Winvision op 6 juni

Wanneer is een ICT-project een succes? Is dat als een nieuw systeem volgens plan is geïmplementeerd? Of pas als je de beoogde baten (effecten) realiseert? En hoe stuur je daarop? Een interactieve lezing van Michiel van der Molen tijdens een Rondetafelbijeenkomst van Winvision op 6 juni in Nieuwegein. Aansluitend vertelt Wilma van Roomen, ICT-manager bij het Wellantcollege, over haar praktijkervaringen. Meer informatie (geplaatst 2 mei 2017)

De toekomst van methodieken zoals Prince2 en MSP

Lezing van Michiel van der Molen op BPUG seminar 13 juni 2017

Je bent betrokken bij projecten en veranderprogramma's. Ontdek hoe je vak verandert en wat dat voor jou betekent. Wat laat je achter je en wat is van blijvende waarde? Hebben methodieken zoals Prince2 en MSP nog toekomst en zo ja, hoe ziet die er dan uit? Deze spannende interactieve sessie over de toekomst van best practice methodieken begint met een sprookje. Hoe het sprookje afloopt hangt van jou af!
Kom voor deze sessie van Michiel en nog veel meer naar het BPUG-seminar op 13 juni 2017 in Nieuwegein. Meer informatie en aanmelden (geplaatst 26 april 2017)

Haal de krenten uit de pap! Hoe je best practices gebruikt om energie te genereren

Interactieve lezing van Michiel van der Molen tijdens het BPUG-seminar op 7 juni 2016

Best practices zijn verankerd in dikke boeken en certificering. De praktijk wordt intussen steeds dynamischer en vraagt om inspiratie, motivatie en energie. Haal daarom de krenten uit de pap van de best practices: gebruik hun essentie om energie te genereren. Een leuke en inspirerende sessie over hoe je samen met stakeholders een businesscase op een bierviltje maakt om focus en draagvlak te creëren. En over 'batenmanagement light' (zonder batenkaart) als interactief proces om commitment van stakeholders te versterken. Ga aan de slag met je eigen project of programma en doe je voordeel met het resultaat! (geplaatst 25 maart 2016)

Veel belangen, één gedragen besluit

Workshop op BPUG seminar 2 juni 2015

Besluitvorming tussen de belangrijkste stakeholders van een project of programma vraagt om meer dan inregelen op basis van zakelijke aspecten. Gedragen besluiten zijn onderdeel van een succesvol samenwerkingsproces. Hoe geef je dat proces zo vorm dat de openheid, vertrouwen en verbinding kunnen ontstaan die nodig zijn?
Een prikkelende sessie van Eva en Michiel van der Molen die bruggen slaat tussen batenmanagement en mutual gain approach, projectsturing en large scale interventions, businesscaseontwikkeling en stakeholderdialogen. (geplaatst 1 april 2015)

Sturen op projectresultaat

Studiedag Reed Elsevier 28 mei 2015

Projectsucces hangt vooral af van samenwerking tussen mensen. Projecten spelen zich immers vaak af in een ingewikkeld krachtenveld waar tegengestelde belangen en onzekerheid aan de orde van de dag zijn. Hoe integreer je harde en zachte projectvaardigheden om succesvol te sturen naar projectresultaat?
Een interactieve studiedag met open inschrijving over de essentie van projectsturing, geleid door Michiel en Eva van der Molen. (geplaatst 1 april 2014)

Batenmanagement in de praktijk

Lezing PGM Community

Batenmanagement (ook wel: effectsturing) is al datgene wat je doet om te bereiken dat een programma of project de beoogde voordelen oplevert. Daar is al veel over geschreven, maar hoe ziet de praktijk er uit? Hoe wordt batenmanagement gebruikt, wat maakt het tot een uitdaging en wat is de grote meerwaarde? En hoe kun je de baten nu concreet meten?
Michiel van der Molen (Molen & Molen) en Jan Schoonbeek (Centraal Beheer Achmea) delen hun ervaringen en zijn benieuwd naar de jouwe. (geplaatst 24 maart 2015)

Beter opleiden door peer review

Peer review kan een zeer doelmatig instrument zijn voor de professionalisering van docenten en verbetering van opleidingen, stelt Eva van der Molen in een interview door 10voordeleraar.  Als projectleider Peer Review Kunstvakdocentenopleidingen helpt ze 11 hogescholen om een doelmatig systeem van peer review te implementeren voor de borging en herijking van hun kennisbases. Het creëren van vertrouwen en eigenaarschap bij de docenten staat daarbij centraal. (geplaatst 5 januari 2015)

Lezing 'Digitale toetszalen realiseer je samen' 10 november 2014 

Tijdens de pre-conferentie van Dé Onderwijsdagen - over trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT in het onderwijs - houden Sharon Klinkenberg (Universiteit van Amsterdam, voorzitter van de special interest group Digitaal Toetsen van SURF) en Michiel van der Molen (Molen & Molen) een lezing: 'Digitale toetszalen realiseer je samen'. De realisatie van grote digitale toetszalen vergen vaak samenwerking tussen partijen. Hoe komen partijen met verschillende belangen tot een gezamenlijke businesscase? Onder meer met een verslag van de gegroeide samenwerking van UvA, HvA en AMC. (geplaatst 16 oktober 2014)

Goed opdrachtgeverschap, blinde vlek van het management?

BPUG-lezing 5 november 2014

Professionalisering van opdrachtgeverschap blijkt moeilijk. Hoe komt dat? Welke aanpak werkt wel? En wat levert die in de praktijk op? Een lezing voor de Best Practice User Group Nederland, ook toegankelijk voor niet-leden.
Een interactieve bijeenkomst, waarin Michiel van der Molen vertelt over de vier principes van succesvol opdrachtgeverschap. Hoe ze in de praktijk tot stand zijn gekomen, hoe managers in verschillende sectoren deze toepassen, en wat daar (blijkens jarenlang onderzoek) de winst van is. En waarin je ontdekt hoe je vanuit je eigen rol bij kunt dragen aan beter opdrachtgeverschap. (geplaatst 3 september 2014)

9 mei 2014 Seminar Batenmanagement

Strategic Seminars organiseert op 9 mei in Brussel een seminar getiteld ‘Focus op de baten staat garant voor betere projecten’. Michiel van der Molen, auteur van ‘Batenmanagement draait om mensen’, treedt op als keynote speaker. Het seminar is tweetalig (Frans/Nederlands) en gratis toegankelijk voor medewerkers van de Belgische overheid en van aan de overheid gerelateerde diensten. (geplaatst 28 maart 2014)

18 juni 2014 Webinar Batenmanagement

Fortes Solutions organiseert op 18 juni 2014 van 11:00 tot 11:45 een gratis open webinar ‘Batenmanagement: dat doe je zo!’. Spreker is Michiel van der Molen, auteur van ‘Batenmanagement draait om mensen’. (geplaatst 26 maart 2014)

Managementboek van het jaar 2014

Op 26 februari werd bekend dat het boek Batenmanagement draait om mensen, geschreven door Michiel en met een bijdrage van Eva, door de jury voor de verkiezing van Managementboek van het jaar 2014 op de longlist is gezet. Inmiddels zijn 5 andere boeken op de shortlist terecht gekomen. Neemt niet weg dat we trots zijn dat de kwaliteit van het boek - tussen de duizenden managementboeken die jaarlijks in het Nederlands verschijnen - door de jury is herkend! (geplaatst 21 maart 2014)

30 januari 2014: Afronding stakeholderdialoog “Bruggen Bouwen”

Op 30 januari, op de vooravond van het “Ambitie 2020”-event van MVO Nederland, hebben we de bijeenkomsten afgerond van “Bruggen bouwen voor optimale energieprestaties van de bebouwde omgeving”. In dit initiatief van MVO-Nederland en het Ministerie van I en M hebben we grote spelers uit de bouw-, IT-, installatie- en energiesector zoals Ballast-Nedam, Philips, Bosch en Nuon gefaciliteerd om samenwerkingsverbanden aan te gaan voor het snel en op grote schaal realiseren van energiewinst in de gebouwde omgeving. Meer lezen (geplaatst 14 februari 2014)

Opdrachtgeverschap op een hoger plan: het kan!

IPMA-lezing 13 februari 2014 

Professionalisering van opdrachtgeverschap blijkt in de praktijk lastig. Maar waarom is dit zo lastig? Welke aanpak werkt wel? En wat levert dit in de praktijk op? Een duo-presentatie, waarin Michiel van der Molen vertelt over de vier principes van succesvol opdrachtgeverschap: hoe ze in de praktijk tot stand zijn gekomen en - op basis van jarenlang onderzoek - hoe managers in verschillende sectoren deze toepassen en wat dit hun organisatie oplevert. Henny Portman is binnen ING Insurance en Investment Management al jaren degene die zich met veel passie bezighoudt met professionalisering van opdrachtgeverschap. Hij vertelt waar hij begon, hoe hij het aanpakte en wat hij heeft bereikt. Beide sprekers voeren graag de dialoog. (geplaatst 28 januari 2014)

Blijf op de hoogte

Wie weet wat hier morgen verschijnt? Meld je aan voor onze Previewservice en we brengen je steeds als eerste op de hoogte van nieuwe evenementen en publicaties van Molen & Molen.